Deschidere Spatiu virtual ANAF (SPV)

Pentru început trebuie să vă înregistrați în Spațiul Virtul pus la dispoziție pe site ANAF.

Ghid deschidere Spatiu Virtual explicat pas cu pas

Cand completati formularul privind înregistrarea ca utilizator in Spatiu Virtual (S.P.V.), aveti 2 posibilitati de aprobare pentru respectivul cont:

 1. La ghiseu – în aceasta situatie, este necesară prezentarea dumneavoastră, împreuna cu cartea de identitate si documentul listat la inregistrare, la oricare ghișeu ANAF, în vederea identificării și finalizării înregistrării.
 2. Prin introducerea unui numar de decizie (daca ati mai avut pe CNP-ul dvs inregistrat o alta activitate independenta, in trecut)  – Numărul unei decizii de impunere imprimat în partea de sus a documentului hârtie primit de la ANAF şi precedat de textul ‘Nr.înregistrare’, sau, Numărul unei decizii referitoare la obligaţii de plată accesorii indicat în colţul stânga sus pe documentul hârtie primit de la ANAF şi precedat de textul ‘Nr.’

După înregistrarea în Spațiul Virtual, în maxim 30 de zile de la data eliberării  Certificatului de Înregistrare trebuie întocmiți și să depuneți online, prin intermediul Spatiului Virtual, declaratia unica. Aceasta se descarcă de aici (se va descarca Soft A ultima versiune actualizata), se completează și se depune aici . Declarația unica se poate depune doar online. prin intermediu spatiului virtual. Pentru activitatile independente înfiintate in luna decembrie, declaratia unica se depune pana la data de 15 martie anul urmator (în acest caz nu se mai depune declaratie estimativa pentru anul înființării)

Prin depunerea declaratiei se face alegerea sistemului de impozitare, SISTEM REAL sau prin NORME de VENIT (pentru activitatile care au aceasta opțiune). Citeste mai mult despre alegerea activitatilor in sistem de impozitare Norme de Venit.

Pentru sistemul real, prin declarația unică se stabilește venitul net estimativ (diferenta dintre veniturile incasate si cheltuielile realizate fara sa se tina cont de contributiile sociale) pentru anul in curs, în funcție de care se va plăti impozit, CAS (contribuție la pensie) si CASS (contribuția la sănătate).

Daca venitul net anual estimat este mai mare decat salariu mimim valabilla acel moment x 12 luni, aveti obligatia sa platiti:

 • CASS (contributie sănătate) = 10% X salariul minim X număr luni rămase din an. Aceasta sume se va plătit cel târziu pană la data de 15 martie anul următorș
 • CAS (contributie pensie) = 25% X suma stabilita de dvs. (nu mai mică decât salariul minim) X număr luni rămase din an

Dacă nu ai timp sau nu vrei să riști o completare greșită a declarației. Comanda Completare Declarație unică

Deși nu aveți obligația să angajați sau să contractați un contabil, aveti obligția să vă organizați contabilitatea. Din păcate 8 din 10 titulari de PFA/I.I. aleg să se ocupe singuri de obligațiile contabile. La primul control își dau seama că contabilitatea în partidă simplă NU E SIMPLĂ!

Pentru PFA (I.I.) in sitem real trebuie sa completați:

 • Declaratia Unică prin care se declară veniturile impozabile si cheltuielile deductibile.
 • Registrul de încasări și plăți
 • Registrul de evidență fiscală
 • Registrul inventar
 • Fisa mijloc fix
 • Fisa de magazie stocuri
 • Jurnal de vânzări și cumpărări, decont 300, si/sau 301 și/sau 390 și / sau 394 (in cazul in care sunteti inregistrati in scopuri de TVA în România sau UE)
 • Factura, chitanta, aviz însotire, notă de recepții, dispozitii de plata
 • Raport de gestiune (pentru comert cu amanuntul)

Pentru PFA-uri cu norma de venit

 • Declaratia unica
 • Registrul de evidență fiscală
 • Jurnal de vânzări și cumpărări, declaratia 300, si/sau 301 și/sau 390 și / sau 394 (in cazul in care sunteti inregistrati in scopuri de TVA în România sau UE).

Inregistrari ANAF ulterioare înființării PFA (I.I.)

Desi nu este obligatoriu sa înregistrati P.F.A.-ul / I.I.-ului la Administratia Financiara de care aparține localitatea în care este stabilit sediul profesional, unele Administratii Financiare solicita acest lucru. Acolo trebuie sa ajungeti cu 2 dosare in care sa aveti originalele si copiile urmatoarelor documente:

 • Adresa inaintare
 • Certificatul de inregistrare;
 • Contractul de comodat;
 • Certificatele Constatatoare primite la ridicarea actelor;
 • Rezolutia eliberata de Registrul Comertului si primita la ridicarea actelor;

Înregistrare punct de lucru la care sunt mai putin de 5 salariati

In situatia în care, odata cu infiintarea PFA-ului / I.I.-ului ati deschis si un punct de lucru cu adresa diferită de cea a sediului profesional, aveîi obligatia ca în maxim 15 zile de la data eliberarii Certificatului de Inregistrare, sa înregistrati acest punct de lucru la Administrata Finaciara de care apartineti cu sediul profesional.

Pentru inregistrarea punctului de lucru la ANAF trebuie sa prezentati un dosar continand:

 • Declaratia 061;
 • Certificatul de înregistrare – copie;
 • Contractul de comodat – copie;
 • Certificatul Constatator cu adresa punctului de lucru, primit la ridicarea actelor de la ONRC;
 • Rezolutia eliberata de Registrul Comertului si primita la ridicarea actelor de la ONRC;

Operatiuni Intracomunitare – Cod TVA intracomunitar

Dacă veți efectua servicii intracomunitare, si/sau veti face achizitii de servicii intracomunitare (inclusiv reclama pe Facebook, Ads Google, sau achizitie de software) si/sau veti face achizitii de produse intracomunitare cu valoare mai mare de 34.000 lei (intr-un an), aveti obligatia sa va înregistrati in scopuri de TVA în UE sau în Romania înainte de a efectua respectiva operatiune intracomunitara.

Pentru achizitiile intracomunitare de bunuri si-sau servicii veți plăti TVA în România la cota stabilită în tară.

Registru Unic de Control

Legea nr. 252/2003 privind registrul unic de control specifica:

Art. 1 (1) Contribuabilii, persoane juridice înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului, autorizate potrivit legii, au obligația să țină registrul unic de control.
(2) Celelalte categorii de contribuabili pot ține registrul unic de control, în funcție de opțiunea acestora.

Astfel, doar la optiunea titularului PFA-ului se achizitioneaza Registru Unic de Control de la ANAF. PFA-ul / I.I.-ul nu este persoana juridica !

Din momentul in care veti face angajări de personal, aveti aceleași obligații ca și un SRL în privința salariazarii si Sănătății și Securițătii în muncă:

 1. Trebuie sa obtineti user si parola pentru REVISAL
 2. Daca apelati la un serviciu extern pentru completarea REVISAL, trebuie depusa o informare la I.T.M. in maxim 5 zile de la data contractului

Deschidere cont bancar pe PFA sau I.I.

PFA-ul / I.I.-ul nu are obligația să-și deschidă cont bancar dedicat activitatii Persoanei Fizice Autorizate. Contul personal al titularului este suficient pentru incasarile si platile PFA-ului/I.I.-ului.

Desi aceasta obligatie nu exista, recomandam deschiderea unui cont bancar pentru PFA / I.I. deoarece:

 • poți evidenția separat de încasările si cheltuielile personale, veniturile si cheltuielile aferente activitatii economice
 • extrasul de cont este document justificativ pentru înregistrarea în contabilitate
 • ai mai putin de explicat in fața inspectorilor fiscali cand analizeaza rulajele din cont.

La banca trebuie sa prezentați în original:

 • rezolutia obtinuta de la O.N.R.C.
 • certificatul de inregistrare
 • certificatele constatatoare de autorizare (se elibereaza de la O.N.R.C. odata cu actele PFA-ului / I.I.-ului)
 • contractul de comodat
 • certificat constatator eliberat conform L26/1990

Sunt multe banci care nu mai solicita certificat consatatator conform L26/1990 daca ajungeti in maxim 7 zile de la infiintarea PFA-ului / I.I.-ului .

Recalculare impozit imobil unde s-a stabilit sediul profesional

În vederea recalculari impozitului pentru imobilul unde aveți stabilit sediul profesional, în maxim 15 zile de la data eliberarii Certificatului de Inregistrare, proprietarul trebuie să ajungă la Direcţia Fiscală Locală din localitatea în care aveți sediul profesional, împreuna cu :

 • Certificatul de inregistrare;
 • Contractul de comodat;
 • Certificatele Constatatoare primite la ridicarea actelor;

În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal (sediul unui PFA / I.I.) la care nu se desfășoară nici o activitate economică, impozitul se calculează fara nici o modificare.

În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal (sediul unui PFA / I.I.) la care se desfășoară activitatea economică, iar cheltuielile cu utilitățile sunt înregistrate în sarcina PFA (I.I.)-ului, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile pe mp. In situatia in care se utilizeaza doar 2 mp (stabiliti prin contractul de comodat) pentru activitatile economice , impozitul se va calcula prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile pe mp.

Exemplu recalculare impozit locuință atunci când este găzduit un sediu profesional

Estimam valoarea impoazabila = 1.000 lei / mp
Estimam cota de impozitare = 0,1% (conform cod fiscal cota de impozitare este cuprinsa intre 0,08% – 0,2%)

Exemplu de calcul. (Acesta este prezentat pentru a explica modul de calcul si nu reprezinta un calcul exact)

Un apartament de 3 camere în suprafaţă utilă de 95 mp, din care 92 mp cu destinaţie pentru locuit şi 3 mp cu destinaţie sediu PFA (stabiliti prin contractul de comodat),

Impozit pentru suprafata de locuit (exact ca in cazul in care nu avea sediul PFA-ului)
92 mp x 1 000 lei x 0,1% = 92 lei – impozit pentru suprafata de locuit
3 mp x 1 000 lei x 2% = 60 lei – impozit pentru sediu PFA

Alte Obligații

Verificați dacă aveți cel puțin un CAEN autorizat, pentru care aveti obligția sa obțineți autorizarea de la Primarie.
Verificați dacă aveți cel puțin un CAEN autorizat, pentru care aveti obligția sa obțineți autorizarea de la Directia Sanitar Veterinara.
Verificati daca aveti obligatia să achiziționați casa de marcat.