dianex

Diferențele dintre PFA și I.I. Compararea persoanelor fizice autorizate și a întreprinderilor individuale: o analiză descriptivă

11 august 2023|Tags: , |
Diferențele dintre PFA și I.I.

În lumea afacerilor, există diverse structuri economice din care persoanele fizice pot alege atunci când își încep propria afacere. Două dintre cele mai comune entități economice sunt persoanele fizice autorizate ( PFA ) și întreprinderile individuale (I.I.). Deși ambele au avantajele și dezavantajele lor unice, este important să înțelegem diferențele cheie dintre cele două. Această analiză descriptivă își propune să ofere o comparație aprofundată a persoanelor fizice autorizate și a întreprinderilor individuale, evidențiind caracteristicile, cerințele legale și răspunderile ale acestora.

Diferențele dintre PFA și I.I.

Din punct de vedere al răspunderii, fiscal, legal și contabil, PFA-ul (Persoana Fizică Autorizată) este foarte asemănător cu I.I.-ul (Intreprinderea Individuală).

În tabelul de mai jos, vom enumera strict diferențele dintre cele două entități:

Aspect Persona Fizică Autorizată (PFA) Întreprinderea Individuală (I.I.)
Activități economice desfășurate (clase coduri CAEN).
Exemplu de clasă cod CAEN: 4711 – Comerț cu amănuntul in magazine nespecializate
Un P.F.A. poate desfășura maxim 5 activități economice (clase coduri CAEN). Un I.I. poate desfășura maxim 10 activități economice (clase coduri CAEN).
Numărul de salariați Un P.F.A. poate angaja, cu contract individual de muncă, maxim 3 salariați. Un I.I. poate angaja, cu contract individual de muncă, maxim 8 salariați.
Continuarea afacerii în cazul decesului titularului În cazul decesului titularului PFA, activitatea PFA-ului nu poate fi continuată de moștenitorii acestuia. În cazul decesului titularului I.I. , activitatea I.I.-ului poate fi continuată de moștenitorii acestuia.
Calitatea reprezentantului PFA / I.I. Poate desfăşura activităţile economice ca persoană fizică autorizată Poate desfăşura activităţile economice ca întreprinzător titular

Calculator taxe PFA – actualizat an 2023

Persoana fizică autorizată reprezintă, în conformitate cu art. 2 lit. i) din O.U.G. nr. 44/2008, „întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de o persoană fizică ce folosește, în principal, forța sa de muncă”, iar întreprinderea individuală reprezintă „întreprinderea economică, fără personalitate juridică, organizată de un întreprinzător persoană fizică” [art. 2 lit. g) din O.U.G. nr. 44/2008].

Planificați să începeți o nouă afacere și nu știți ce să alegeți între Persoana Fizică Autorizată sau Intreprinderea Individuală? Noi, cei de la Dianex, suntem alături de dumneavoastră și v-am pregătit un pachet complet de înființare PFA cu consultanță completă, precum și servicii autorizate de contabilitate PFA online .

Întreprindere economică este activitatea economică desfăşurată în mod organizat, permanent şi sistematic, combinând resurse financiare, forţă de muncă atrasă, materii prime, mijloace logistice şi informaţie, pe riscul întreprinzătorului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de lege.

Care este cea mai bună alegere? PFA sau I.I.

Înființarea unei Întreprinderi Individuale este o alegere mai bună, având în vedere avantajele descrise mai sus.

Pe lângă numărul mai mare de activități pe care le poți desfășura și numărul mai mare de salariați pe care îi poți angaja, posibilitatea de continuare a activității de către urmașii titularului reprezintă un avantaj important.

Ca element important, o persoană fizică nu poate deține simultan calitatea de PFA și de II.

Cum pot transforma un PFA într-un I.I.?

Până la apariția Legii 265/2022, era posibilă transformarea unei persoane fizice autorizate într-o întreprindere individuală prin completarea unei cereri la Registrul Comerțului.

După intrarea în vigoare a Legii 265/2022, transformarea unui PFA într-un I.I. se face în două etape:

  1. Radierea PFA-ului.
  2. Înființarea I.I.-ului.
Go to Top