Cod Fiscal ART. 459 – Calculul impozitului pe clădirile cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice
Alin.(1) În cazul clădirilor cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculează prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial conform art. 457 cu impozitul determinat pentru suprafața folosită în scop nerezidențial, conform art. 458 . Norme metodologice
Traducere Alin.(1)
Daca la sediul firmei sau a unui PFA, stabilit intr-un imobil cu destinatie de locuinta, se desfasoara activitate economica, si prin contractul de folosinta (comodat sau inchiriere) se stabileste o suprafata pentru sediul firmei impozitul pe imobil se va calcula prin însumarea impozitului calculat pentru suprafața folosită în scop rezidențial (fara majorari) cu impozitul majorat pentru suprafața folosită pentru activitatea economica.
Exemplu Calcul Impozit Sediu Social sau Profesional stabilit la Domiciliu
Alin.(2) În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457.
Traducere Alin.(2)
Daca se stabileste sediul unei firme sau al unui PFA intr-un imobil cu destinatie de locuinta si NU se desfasoara activitate economica la respectivul sediu, impozitul NU se va majora.
Alin.(3) Dacă suprafețele folosite în scop rezidențial și cele folosite în scop nerezidențial nu pot fi evidențiate distinct, se aplică următoarele reguli:
- În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică, impozitul se calculează conform art. 457;
- În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal la care se desfășoară activitatea economică, iar cheltuielile cu utilitățile sunt înregistrate în sarcina persoanei care desfășoară activitatea economică, impozitul pe clădiri se calculează conform prevederilor art. 458.
Traducere Alin.(3)
Daca la sediul firmei sau a unui PFA, stabilit intr-un imobil cu destinatie de locuinta, NU se desfasoara activitate economica, iar prin contractul de folosinta (comodat sau inchiriere) NU se stabileste o suprafata pentru sediul firmei si utilitatile imobilului NU sunt suportate de firma impozitul pe imobil NU se va majora.
Daca la sediul firmei sau a unui PFA, stabilit intr-un imobil cu destinatie de locuinta, se desfasoara activitate economica, iar prin contractul de folosinta (comodat sau inchiriere) NU se stabileste o suprafata pentru sediul firmei si utilitatile imobilului NU sunt suportate de firma impozitul pe imobil NU se va majora.
Daca la sediul firmei sau a unui PFA, stabilit intr-un imobil cu destinatie de locuinta, se desfasoara activitate economica, iar prin contractul de folosinta (comodat sau inchiriere) NU se stabileste o suprafata pentru sediul firmei si utilitatile imobilului sunt suportate de firma impozitul pe imobil se va majora pentru tot imobilul.
Din pacate se constata in practica ca serviciile de impozite locale nu accepta contracte de folosinta care nu au alocata o suprafata distincta pentru activitatea economica.
In cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica fara sa fie stabilita o suprafata distincta pentru aceasta, iar cheltuielile cu utilitatile sunt inregistrate in sarcina (firmei) persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe clădiri se calculează “majorat”
a) 0,2 – 1,3% din valoarea de constructie sau de achizitie (daca sunt mai noi de 01.01.2011)
sau
b) 0,2 – 1,3% din valoarea evaluata (daca sunt mai vechi de 01.01.2011)
Daca va incadrati la punctul (b) si nu aveti nici evaluare facuta de o persoana autorizata ANEVAR, veti platii 2% din valoarea impozabila a imobilului (este valoarea la care se platea pana acum impozit). Deci, evaluarea la 5 ani devine obligatorie pentru locuintele in care functioneaza sedii fiscale.
O alternativa viabila devine gazduire sediu la cabinetul unui avocat .
Recalculare Impozit Sediu Social sau Profesional stabilit la Domiciliu
În vederea recalculari impozitului pentru imobilul unde aveți stabilit sediul profesional, în maxim 15 zile de la data eliberarii Certificatului de Inregistrare, proprietarul trebuie să ajungă la Direcţia Fiscală Locală din localitatea în care aveți sediul profesional, împreuna cu :
- Certificatul de inregistrare;
- Contractul de comodat;
- Certificatele Constatatoare primite la ridicarea actelor;
În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal (sediul unui PFA / I.I.) la care nu se desfășoară nici o activitate economică, impozitul se calculează fara nici o modificare.
În cazul în care la adresa clădirii este înregistrat un domiciliu fiscal (sediul unui SRL / PFA / I.I.) la care se desfășoară activitatea economică, si exista o suprafata stabilita prin contractul de folosinta (comodat sau inchiriere) pentru desfasurarea activitatii, impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile pe mp stabiliti. In situatia in care se utilizeaza doar 2 mp (stabiliti prin contractul de comodat) pentru activitatile economice , impozitul se va calcula prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile pe mp.
Exemplu recalculare impozit locuință atunci când este găzduit un sediu profesional
Estimam valoarea impoazabila = 1.000 lei / mp
Estimam cota de impozitare = 0,1% (conform cod fiscal cota de impozitare este cuprinsa intre 0,08% – 0,2%)
Exemplu de calcul. (Acesta este prezentat pentru a explica modul de calcul si nu reprezinta un calcul exact)
Un apartament de 3 camere în suprafaţă utilă de 95 mp, din care 92 mp cu destinaţie pentru locuit şi 3 mp cu destinaţie sediu PFA (stabiliti prin contractul de comodat),
Impozit pentru suprafata de locuit (exact ca in cazul in care nu avea sediul SRL/PFA-ului)
92 mp x 1 000 lei x 0,1% = 92 lei – impozit pentru suprafata de locuit
3 mp x 1 000 lei x 2% = 60 lei – impozit pentru sediu PFA
Total impozit anual de plata = 152 lei