Dacă ai înființat un PFA sau I.I. și activitatea nu merge cum te-ai așteptat sau, merge mai bine decât ai anticipat și PFA-ul ți-a rămas mic ☹ , poți demara radierea PFA-ului sau I.I.-ului la ONRC. Procedura pare mai simplă decât în cazul firmelor tip SRL sau SNC, însă sunt elemente foarte importante pe care trebuie să le iei în considerare înainte și după radiere. În acest articol vom explica, cum închizi un PFA doar cu buletinul, ce demersuri anterioare și ulterioare radierii.
În ce condiții poți să închizi un PFA?
Conform OUG 44 din 2008, un PFA îşi încetează activitatea şi este radiată din Registrul Comerţului în următoarele cazuri:
- prin deces;
- prin voinţa acesteia;
- în condiţiile art. 25 din Legea nr. 26/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare :
Voința titularului PFA poate fi exprimată prin completarea formularelor legale la Registrul Comerțului de care aparține cu sediu profesional.
Ai nevoie doar de buletin pentru cazurile 2) și 3). În plus, pentru cazul 1) mai este nevoie de certificatul de deces al titularului PFA și copie C.I. rudă/moștenitor care cere radierea.
Care este modalitate prin închizi un PFA?
Radierea unui PFA, se poate face prin completarea și depunerea unui formular tip la Registrului Comerțului din județul în care se află sediul professional, indifferent de domiciliul titularului PFA. Transmiterea documentelor necesare radierii se poate face:
- Prin intermediul site dianex.ro, 100% online, fără deplasări, fără notar și fără birocrați. Completezi formularul de comandă radiere PFA, încarci buletinul și noi vom face toate demersurile, după ce vei semna cu pixul actele întocmite și trimise de noi.
- Prin poștă
- Prin portalul ONRC (dacă ai o semnătură electronica calificată)
Care este durata pentru radierea unui PFA?
Soluționarea dosarului la Registrul Comerțului și eliberarea rezoluției de radiere dureaza în medie 3 zile lucrătoare de la momentul depunerii dosarului la ONRC.
Pași anteriori și ulteriori radierii PFA?
Anterior radierii PFA:
- lichidezi patrimonial PFA-ului (marfa de pe stoc, eventualele mijloace fixe)
- încetezi eventualele contracte individuale de muncă prin art.65 codul Muncii
- încetezi eventualele contracte comerciale (furnizori, client, utilități, etc).
- plătești eventualele datorii la buget sau la diverși parteneri. PFA-ul se poate radia la ONRC și în situația în care are datorii la stat sau diverși parteneri. Însă, radierea de la ONRC nu scapă PFA-ul de plata datoriilor.
Ulerior radierii, după obținerea rezoluției de radiere de la ONRC:
- întocmești și depui, prin SPV, Declarația Unică pentru impozit și a eventualelor contribuțiilor sociale:
- în termen de 30 de zile dacă PFA-ul a fost impus prin Norme de Venit.
- în termen de 30 de zile și anul următor până pe 25 Mai dacă PFA-ul a fost impus în sistem Real.
- Dacă PFA- ul a fost înregistrat în scopuri de TVA în Romania sau pentru U.E., în maxim 30 de zile depui declarația 700.
Pot să reînființez un nou PFA, după ce am radiat altul?
Imediat după ce se emite rezoluția de radiere de la Registrul Comerțului se poate înființa un alt PFA. Ca particularitate în acest caz, nu vei mai putea folosi aceeasi denumire pentru noul PFA.
Scris de:
Expert Contabil
Formator Cursuri Competențe Antreprenoriale
Expert Legislația Muncii
”Problema pe care o au oamenii nu este ca țintesc prea sus și eșuează, ci că țintesc prea jos și reusesc.”
Michelangelo Buonarroti