dianex

Proces Verbal Cercetare Accident Muncă – Partea 2

10 noiembrie 2015|Etichete: |

Descrierea detaliata a locului, echipamentului de munca, a imprejurarilor si modului in care s-a produs evenimentul:

i.a) Descrierea detaliata a locului producerii evenimentului :

Evenimentul s-a produs pe drumul national 1, in dreptul localitatii Comarnic, aproape de iesire din localitate, pe sensul de mers catre Busteni, in timp ce numitul Ionescu Vasile se deplasa cu autoturismul Dacia Duster (proprietate personala) catre locul de munca din Busteni, str. Piatra Arsa, FN, jud. Prahova (anexa nr. 34).

i.b) Descrierea detaliata a echipamentului de munca:

Nu au fost implicate echipamente de munca – protectia muncii

i.c) Descrierea detaliata a imprejurarilor :

Din cercetarile efectuate la fata locului, conform notei de constatare la fata locului (anexa nr.51), de catre organele de cercetare penala si din studierea documentelor aflate la dosar precum si din declaratiile victimei (anexa nr.17) si ale martorilor (anexa nr.11, 13, 15, 52), rezulta urmatoarele:

Pe data de 18.11.2014 salariatul Ionescu Vasile, in calitate de director tehnic, plecand de la domiciliul sau din Ploiesti, Str. 23 August, Nr.12 in jurul orei 8:00, pe traseul normal de deplasare, la iesirea din localitatea Breaza de Sus, a incercat manevra de depasire a unui camion incarcat cu materiale de constructii, iesind de pe sensul sau de mers si ajungand in paralel cu camionul, a vazut venind din sensul opus un autoturism, timp in care a renuntat si a reintrat pe sensul sau de mers.

In jurul orei 8:35, aproape de iesirea din localitatea Comarnic, a incercat din nou manevra de depasire a aceluiasi camion, dar de aceasta data neasigurandu-se din sensul opus de mers, a intrat in depasire, iar de pe contrasens a fost acrosat de un alt autoturism, datorita faptului ca nu a mai avut timp sa incheie manevra de depasire si sa reintre pe sensul sau de mers.

i.d) Descrierea detaliata a modului in care s-a produs evenimentul :

Din cercetarile efectuate la fata locului, conform Notei de constatare la fata locului (anexa nr.51), de catre organele de cercetare penala, precum si din declaraţiile victimei (anexa nr.17) si ale martorilor (anexa nr.11, 13, 15, 52), rezulta urmatoarele:

La momentul producerii evenimentului, potrivit declaratiilor victimei si martorilor evenimentul s-a desfasurat astfel:

In data de 18.11.2014, victima Ionescu Vasile, aflandu-se in timpul si pe traseul normal de deplasare catre locul de munca SC FERERO SRL, cu sediul in Busteni, str. Piatra Arsa, FN, jud. Prahova, cu autoturismul Dacia Duster proprietate personala, in jurul orei 8:35, vrand sa efectueze manevra de depasire pentru a doua oara a unui camion incarcat cu materiale de constructii, aproape de iesirea din localitatea Comarnic, dar fara a se asigura ca de pe sensul de mers opus nu se apropie niciun alt participant la trafic, a intrat in depasire, iar de pe contrasens a fost acrosat de un autoturism Audi A4, fapt ce a condus la iesirea autoturismului Dacia Duster de pe carosabil.

Din declaratiile martorilor si a agentului de politie sosit la fata locului reiese faptul ca, conducatorul autoturismului Audia A4 circula regulamentar pe sensul sau de mers catre Ploiesti.

Din declaratia victimei reiese faptul ca intentiona sa depaseasca camionul inca de la iesirea din localitatea Breaza de Sus, intrand in depasire a realizat ca nu poate finaliza aceasta manevra deoarece din sens opus se apropia un alt autoturism, iar la cea de-a doua incercare nu s-a asigurat corespunzator si a fost acrosat de autoturismul de pe celalalt sens de mers.

Dupa producerea accidentului unul dintre martori a sunat la numarul de urgenta 112, in scurt timp sosind la fata locului echipaje ale servciului de ambulanta, politia si pompierii.

Martorii sustin prin declaratii ca, dupa accident, domnul Ionescu Vasile nu si-a pierdut cunostinta nici un moment, aceasta fiind preluat in scurt timp de catre un echipaj de pe ambulanta, pentru a i se acorda primul ajutor.

Atat in declaratiile martorilor cat si in cea a persoanei accidentate se mentioneaza faptul ca victima purta centura de siguranta.

j) Urmarile evenimentului si / sau urmarile suferite de persoana accidentata:

Conform Foii de observatie clinica generala Nr.2078/18.11.2014 (anexa nr.27) eliberat de Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, in urma evenimentului lucratorul Ionescu Vasile a suferit „Traumatism ocular perforant complicat cu corpi străini intraoculari”, a necesitat spitalizare trei zile (cf anexa 28) si a primit concediu medical.

Numarul de zile de incapacitate temporara de munca, la data incheierii prezentului Proces Verbal de Constatare la Fata Locului , este de 44 zile, conform Certificatelor de Concediu Medical: seria CCMAG nr. 3231582 (anexa nr.29),seria CCMAG nr. 3231583 (anexa nr.29) si CCMAH nr.0063405 (anexa nr.29) si CCMAH nr.0063406 (anexa nr. 53). Salariatul Ionescu Vasile a reluat activitatea la data de 08.01.2015.

k) Cauza producerii evenimentului:

Din constatarile facute la locul producerii evenimentului si din analiza probelor aflate la dosarul de cercetare, organele de cercetare penala vor stabili cauza principala de producere a evenimentului in care a fost implicat numitul Ionescu Vasile.

l) Alte cauze care au concurat la producerea evenimentului:

Organele de cercetare penala vor analiza alte cauze care au concurat la producerea evenimentului.

m) Alte constatari facute cu ocazia cercetarii evenimentului:

In urma constatarilor din dosarul de cercetare cat si a verificarilor facute la locul evenimentului, Comisia a mai stabilit :

  1. lucratorul Ionescu Vasile a efectuat controlul medical periodic conform legislatiei in vigoare, lucru consemnat in fisa de aptitudine nr. 414/2013 din data de 05.12.2013 (anexa nr.24);
  2. evaluarea de risc pentru locul de munca este efectuata: Director tehnic (anexa nr.49);
  3. planul de prevenire si protectie pentru locul de munca este intocmit: Director tehnic (anexa nr.50);
  4. instruirea pe linie de securitatea muncii a lucratorului Ionescu Vasile a fost facuta conform cu tematica si periodicitatea aprobata de directorul general, ultima confirmare prin semnatura de efectuare a acesteia fiind la instruirea la locul de munca din 03.11.2014 (anexa nr.23).
  5. exista tematica privind instruirea SSM a lucratorilor (anexa nr. 47)
  6. organizarea activitatii de prevenire si protectie a securitatii si sanatatii lucratorilor in unitate este realizata prin serviciul intern de prevenire si protectie (anexa nr. 41);
  7. exista organizat comitet de securitate si sanatate in munca (anexa nr. 42).

Articole despre Protecția Muncii

Go to Top