Canicula, definita ca fiind caldura dogoritoare din zilele de vara, reprezinta una din cele mai importante amenintari ale naturii in zilele noastre. Efectele caniculei asupra mediului si oamenilor, dar si măsurile de protectie ce trebuie adoptate in perioadele extrem de calduroase ale anului ar trebui sa reprezinte una dintre preocuparile predominante ale oamenilor in perioada verii. Aceste efecte se fac simtite cu mai mare intensitate in mediul urban, intrucat constructiile inalte din centrul orasului opresc circulatia naturala a aerului, iar pe strazile inguste se acumuleaza si alte gaze toxice, provenite in special de la masini.

Oamenii sunt avertizati sa nu iasa din casa neprotejati si sa evite orele de varf, dar exista si situatii in care locul de munca implica activitatea la temperaturi ridicate. Munca la temperaturi extreme este reglementata prin lege, iar nerespectarea acesteia de catre angajatori poate duce la amenzi.

In conformitate cu art. 4 şi art. 6 din OU 99/2000 privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca si art. 8 şi art.12 din Hotarare nr.580/2000 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OU 99/2000, in zilele in care temperatura aerului depaseste valoarea de 370 C sau corelat cu condiţii de umiditate ridicata (indice de confort termic temperatura-umiditate) se atinge sau se depaseste pragul critic de 80 unitati, se vor lua urmatoarele masuri pentru protecţia lucratorilor;
– asigurarea apei minerale adecvate, cate 2-4 litri/persoana/schimb;
– reducerea intensitatii si ritmului activitatilor fizice;
– asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
– alternarea efortului dinamic cu cel static;
– alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer.
– reducerea duratei zilei de lucru;
– esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00;
– intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
Masurile prevazute se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioadă de cel putin doua zile consecutive.
Pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de munca în conditii de temperaturi extreme angajatorul va asigura examenul medical al angajatului la angajare si periodic, urmarind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute. De asemenea va asigura primul ajutor si a transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate si trecerea, dupa posibilitati, in alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afectiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.
In cazul în care angajatorul nu respecta recomandarile de mai sus, amenda poate ajunge pana la 2500 de lei.