Stiati ca Romania se situeaza printre tarile cu cel mai ridicat nivel al numarului de incidente survenite la locul de munca din Europa? Cauza, pe langa instructaj, este nefolosirea sau alegerea si utilizarea necorespunzatoare a echipamentelor de protectie individuala.

Astfel, conform HG 1048/2006 termenul de echipament individual de protectie reprezinta orice echipament destinat sa fie purtat sau tinut de lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice element suplimentar sau accesoriu proiectat in acest scop.

Este important ca acesta sa fie de buna calitate, sa concure la scaderea riscurilor de accidentare la locul de munca si totodata, prin acordarea sa lucratorilor, sa previna angajatorul de posibilele amenzi din partea inspectorilor.

In functie de riscurile la care sunt expusi lucratorii, dar si de specificul activitatii, echipamentul individual de protectie are 5 parti componente :

  • protecția capului;
  • protecția picioarelor;
  • protecția feței;
  • protecția respiratorie;
  • protecția corpului.

Trebuie sa stiti ca este obligatia angajatorului sa distribuie gratuit echipament individual de protectie si sa il inlocuiasca in cazul degradarii sau al pierderii calitatilor. Neinlocuirea acestor echipamente la timp, expune la riscuri de accidentare si imbolnavire profesionala lucratorul, ceea ce poate conduce in timp la consecinte negative asupra starii de sanatate a lucratorului.

Bineinteles ca si lucratorul are obligatia de a utiliza corect echipamentul individual de protectie acordat si, dupa utilizare, sa il inapoieze sau sa il puna la locul destinat pentru pastrare.