Anul 2023 vine cu modificări importante în privința modului de impozitare și administrare a PFA-urilor dar și a SRL-urilor,

Modificările Codului Fiscal sunt aprobate prin Ordonanta nr. 16/15.07.2022 . Prevederile privind taxarea PFA și microintreprinderile vor intra în vigoare începând cu data de 01.01.2023.

În urma unei analize făcute din punct de vedere al profitului, cash-flow-ului, taxelor plătite la stat dar și a sumelor rămase în buzunarul antreprenorului la sfârșit de an, opinia autorului este că pentru venituri anuale mai mari de 65.000 de lei, SRL-ul este o soluție mult mai bună decât PFA-ul.

Din punct de vedere al taxelor plătite la stat, mai jos găsiți calculele pentru veniturile anuale cuprinse între 20.000 lei și 400.000 lei.

Simularea s-a făcut ținând cont de următoarele:

  • Venitul net la PFA se calculează pentru contabilitate PFA în Sistem Real.
  • Tariful la contabilitate pentru PFA s-a stabilit la 200 lei / lună. Dacă doriți, calculați exact tariful pentru contabilitate PFA.
  • La SRL s-a luat in considerare un singur salariat angajat cu salariu minim pe economie și deducere de bază inclusă.
  • Tariful la contabilitate și resurse umane pentru SRL s-a stabilit la 500 lei / lună. Dacă doriți, calculați exact tariful pentru contabilitate SRL.
  • Serviciul de protecția muncii (SSM) și situații de urgență s-a evaluat la suma de 50 lei/lună.
  • În afară de contabilitate, resurse umane, SSM și SU nu au fost evidențiate și alte cheltuieli.
  • Apariția altor cheltuieli deductibile în activitatea PFA-ului va conduce la micșorarea impozitului pe venit platit și/sau modificarea pragului pentru plata CAS și CASS.
  • Apariția altor cheltuieli în activitatea SRL-ului va conduce la micșorarea impozitului pe dividende platit și/sau modificarea pragului pentru plata CASS.

__________________________________________________________

Dacă dorești o analiză completă și exactă pentru afacerea ta, completează formularul de consultanță contabilă și te vom contacta în cel mai scurt timp.

Scris de: