administrator SRL

Dupa o analiza ampla, am ajuns la TRAGICA concluzie ca, un analfabet poate sa fie numit administrator la o Societatea cu Raspundere Limitata. Din pacate, termenii foarte neclari din lege permit oricarei persoane sa accepte mandatul de administrator cu toate obligatiile care-i revin din acesta.

Adminstrator SRL numit în actul constitutiv al SRL-ului

As vrea sa fac diferenta intre obligatia si necesitatea unor studii pentru a dobandii calitatea de administrator al unui SRL. Sigur ca este necesar sa ai un minim de studii (sa stii sa citesti, sa scrii, sa socotesti), dar nu este si obligatoriu.

Vrei sa devii administrator SRL in 3 zile?

In acest articol nu fac referire la ocupatia de Administrator Societate Comerciala COR 242111, stabilita prin incheierea unui Contract Individual de Munca, a caror obligatii reies din Fisa de Post, Regulamentul intern si Codul muncii. Ma refer strict la Administratorul numit prin Actul Constitutiv al firmei, care poate (dar nu este obligatoriu) sa aiba si calitatea de salariat al societatii.

Obligații studii pentru administratorul unei firme

In Legea 31/1990 privind societatile comerciale, nu reiese obligatia administratorului de a absolvi o forma de invatamant (nici macar de a incepe). Este o scapare foarte grava a legii, administratorul fiind acela care reprezinta interesele societatatii in limitele conferite prin Actul Constitutiv.

La infiintarea SRL-ului administratorul semneaza in fata functionarului de la ONRC:

  1. Specimenul de Semnatura – are rolul de a prezenta tertilor modul in care semeaza administratoru;
  2. Declaratia de administrator si acceptul mandatului de administrator – din care reiese ca indeplineste conditiile impuse de legislatia in vigoare pentru calitatea de Administrator:

„Declar ca indeplinesc conditiile legale prevazute de legislatia in vigoare, pentru detinerea si exercitarea calitatii de administrator al firmei _______________, cu sediul in ________________________. Declar ca accept mandatul de administrator al societatii ____________________ pe perioada nelimitata. Declar pe propria raspundere, ca nu a fost pronuntata o hotarare de atragere a raspunderii patrimoniale, in conditiile art.169, alin.10, din Legea 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa si nu am fost condamnat pentru infractiuni prevazute de art. 337 din Legea 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa. Intocmita si semnata pe proprie raspundere, cunoscand faptul ca declaratiile false sunt pedepsite potrivit legislatiei in vigoare, conf.art. 326 din Noul Cod Penal”

Acesta este motivul pentru care se descopera foarte multi oameni ai strazii numiți ca administratori ai unor firme falimentare si pline de datorii, în special catre bugetul de stat.

Modificare administrator

Când te gandesti ca firmele a caror administratori sunt analfabeti, puteau (pana in februarie 2015) sa se înregistreze foarte usor în scopuri de TVA. Acum este imposibil! Elocventa a fost figura unui „conational”, care a venit la noi pentru înființarea unui SRL, când i-am spus ca 99% nu o sâ poata sa se înregistreze în scopuri de TVA. Era foarte mirat (binenteles ca ne-a suspectat de maxima incompetenta), deoarece toti fratii lui erau administratori la firme inregistrate in scopuri de TVA.