Înregistrare la ANAF pentru o Firmă nou Înființată

23 iulie 2014|Tags: , |
Inregistrare ANAF

Pentru înregistrareaa unui PFA sau a unui SRL la ANAF avem 2 pași:

1 – La înființarea unei firme la Registrul Comerțului se completează Anexa 1 prin care stabilim vectorul fiscal: plătitor de impozit pe profit (doar cu îndeplinirea anumitor condiții), plătitor de impozit pe venitul stabilit microîntreprinderilor, plătitor de CASS, CAS, accize, etc.

2 – Simultan cu eliberarea Certificatului de Înregistrare, O.R.C. transmite electronic catre ANAF toate aceste informații privind vectorul fiscal al societăților comerciale și activitatilor independente (PFA, I.I., I.F.).

Entitățiile (SRL, SA, SNC, PFA, I.I., I.F., Cooperativele, etc.) care trebuie să se înregistreze și să se autorizeze la Oficiul Registrului Comerțului se înregistrează fiscal conform art. 82, alin. (1), lit. b) din Codul de Procedură Fiscală.

Aceștia primesc codul unic de înregistrare (CUI) de la ONRC, care este și codul lor de identificare fiscală, fără a fi necesară înregistrarea la organele fiscale teritoriale.

Cum se realizează înregistrarea fiscală la O.N.R.C.

Ordinul 2509/5672/C/2022, aprobă noul format al cererii de înregistrare fiscală. Această cerere este anexată la restul documentelor necesare la înfiintarea firmelor sau activităților independente la Registrul Comerțului.

În termen de 3 zile lucrătoare de la depunerea cererii, Oficiul Registrului Comerțului emite certificatul de înregistrare. Acest certificat conține codul unic de înregistrare (CUI) și confirmă înregistrarea în registrul comerțului, autorizarea funcționării și luarea în evidență de către organul fiscal competent.

Cum se realizează înregistrarea în scopuri de TVA la O.N.R.C.

Persoana impozabilă care trebuie să se înmatriculeze la registrul comerțului și dorește să se înregistreze în scopuri de TVA, conform art. 316 alin. (1) lit. a) din Codul Fiscal, depune la Oficiul Registrului Comerțului formularul „Cerere de înregistrare fiscală”, anexat la formularul „Cerere de înregistrare în Registrul Comerțului”, completând secțiunea corespunzătoare pentru TVA.

Înregistrarea în scopuri de TVA se poate face conform Codului Fiscal, art. 316 alin. (1) lit. a), în două moduri:

  1. Dacă se declară că cifra de afaceri va atinge sau va depăși plafonul de scutire prevăzut la art. 310 alin. (1) privind regimul special de scutire pentru întreprinderile mici.
  2. Prin opțiune pentru aplicarea regimului normal de TVA, dacă cifra de afaceri estimată, conform art. 310 alin. (2), este sub plafonul de scutire.

Înregistrarea în scopuri de TVA devine valabilă începând cu data comunicării certificatului de înregistrare în scopuri de TVA, conform reglementărilor legale.

Contabilitate autorizată CECCAR

Specializați și echipați pentru servicii 100% Online.
Obține Preț Contabilitate Instant

Alte Înregistrări la ANAF ulterioare înființării.

1. Obținere Cod TVA operațiuni intracomunitare pentru neplătitori de TVA.

Se solicită de catre entitățile economice din România (SRL, SNS, PFA, I.I. sau I.F.) , neînregistrate în scopuri de TVA în țară, care doresc să efectueze una dintre urmatoarele operațiuni :

  • Achizitii de produse din U.E., cu valoare totala mai mare de 34.000 lei,
  • Achizitii de servicii de la un furnizor cu sediul în afara României , dar în U.E., înregistrat în scopuri de TVA în țara lui,
  • Prestarea de servicii catre un client cu sediul în afara României , dar in U.E., inregistrat in scopuri de TVA in tara lui.

2. Înregistrare în scopuri de TVA

2.a Pentru Societăți cu Răspundere Limitată

Documente necesare:

  1. Declarație pe propria răspundere pentru înregistrarea în scopuri de TVA.
  2. Recipisa pentru depunerea online a declaratiei de mai sus;
  3. Declarația 700 (împreuna cu recipisa de mai sus ) se depune la ghiseu ANAF de care aparține firma;
  4. Copie Certificat Inregistrare;
  5. Copie Certificat Constatator;

Procedură înregistrare în scopuri de TVA pentru SRL

Persoanele impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, potrivit art. 316 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, respectiv dacă cifra de afaceri realizată în cursul unui an calendaristic este inferioară plafonului de 300 000 lei, dar optează pentru aplicarea regimului normal de taxă, vor aplica următoarea procedură:

  1. Se completează cu ajutorul programului disponibil pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Declarația pe propria răspundere, și se depune prin transmiterea fișierului PDF, semnat prin mijloace electronice de transmitere la distanță;
  2. Declarația pe propria răspundere cu semnăturile olografe ale administratorilor și asociaților persoanei impozabile se scanează, se arhivează într-un fișier ZIP și se atașează la fișierul PDF;
  3. Se depune la organul fiscal de care aparține sediul social, împreună cu declarația de mențiuni – formular 010 și recipisa privind dovada depunerii declarației pe propria răspundere;
  4. La primirea solicitării de înregistrare în scopuri de TVA însoțită de dovada depunerii declarației pe propria răspundere, compartimentul de specialitate din cadrul organului fiscal competent procedează la verificarea îndeplinirii de către persoana impozabilă a obligației de a transmite declarația pe propria răspundere cu semnăturile olografe ale administratorilor și asociaților;
  5. În termen de maxim 15 zile de la data depunerii solicitării de înregistrare în scopuri de TVA, compartimentul de evaluare procedează la verificarea datelor înscrise în declarația pe propria răspundere;
  6. În cazul în care, în urma verificărilor efectuate, compartimentul de evaluare constată că informațiile înscrise în declarația pe propria răspundere nu corespund datelor disponibile în evidențele organului fiscal, transmite către Direcția generală antifraudă fiscală o adresă în care sunt prezentate aspectele rezultate, în vederea dispunerii măsurilor ce se impun.
  7. Dacă datele verificate corespund realității și sunt îndeplinite condițiile legale, se emite decizia prin care se aprobă solicitarea de înregistrare în scopuri de TVA.

2.b Pentru activități independente (PFA, I.I. și I.F.)

Documente necesare:

  1. Declaratia 070 ( estimarea cifrei de afaceri);
  2. Copie Certificat Inregistrare;
  3. Copie Certificat Constatator;
  4. Copie Rezolutie ONRC;
  5. Copie C.I titular;
  6. Dovadă spatiu;
Go to Top