dianex

Erori Declarație Unică. Top 10 greșeli

23 februarie 2020|Etichete: |
erori declaratie unica

Odata cu aparitia declaratiei unice, ANAF a urmarit simplificarea declararii si impunerii de venituri obtinute pe CNP-ul persoanelor fizice.
Din pacate, desele modificari ale legislatiei au facut ca foare multe delcaratii unice sa se intocmeasca sau/si depuna cu o serie de erori.

Anul 2021 vine cu o serie de provocări privind interpretarea și evidențierea în declarație a sumelor încasate ca ajutor pentru pandemie sau pentru diminuarea impozitelor în perioada 2020.

Top 10 erori completare declaratie unica

  1. Declararea CASS („contributia la sanatate”) pentru activitatile care incep activitatea in anul de infiintare. Nu se tine cont de lunile ramase in respectivul an sau se calculeaza gresit perioada pentru care se datoreaza contributii.
  2. Declararea CASS („contributia la sanatate”) pentru persoanele care nu au aceasta obligatie, dar in mod voluntar doresc sa se asigure.
  3. Declararea cheltuielilor realizate de persoanele care desfasoara activitate de comert cu amanuntul sau care presupune obligatia evidentei stocurilor de produse (marfa, materii prime). Nu se tine cont de stocurile ramase la sfarsitul anului si nici de stocurile de la inceputul anului.
  4. In cazul Inreprinderilor Familiale se omite ca toti membrii sa depuna o declaratie unica individuala tinand cont de procentul de participare in cadrul I.F. -ului.
  5. In cazul declaratiilor care cuprind veniturile realizate in anul precedent nu se tine cont de estimarile facute pentru acel an, in care s-a declarat o suma mai mica decat plafonul minim in vederea stabilirii obligatiei la CAS si CASS.
  6. Declararea eronata a contributiei CASS pentru persoanele care doresc voluntar sa se asigure, dar care nu respecta termenul legal pentru depunerea declaratiei unice.
  7. Omiterea calitatii de salariat. pensionar sau persoana cu dizabilitati, la intocmirea declaratiei.
  8. Incadrarea la norma de venit cand se completeaza declaratia, fara sa desfasoare o activitate care se afla in lista celor pentru care sunt aplicabile normele de venit.
  9. Declararea gresita a bazei pentru care se calculeaza contributia la Pensie.
  10. Declararea gresita a veniturilor si cheltuielilor. Nu se tine seama de incasarile si platile efective din anul pentru care se calculeaza.

Erori Declaratie Unica – Dvs. cum ati intocmit declaratia unica?

Articole despre Contabilitate PFA

Go to Top