Orice certificat constatator reprezintă documentul potrivit pentru a prezenta starea curentă a firmei, dovada faptului că este în regulă din punct de vedere legal și un set de informații specifice motivului pentru care a fost emis. Iată cele patru tipuri ale acestui certificat, desprinse din motivele emiterii sale.
Livrare în câteva minute pe email
Furnizare informații
Este o formă completă de certificat constatator, utilizat de regulă pentru informări proprii. Acest document nu este primit de institutiile solicitante de certificate constatatoare. Cuprinde esențialul despre firma în cauză, aspectele fiind menționate în scurt, sumarizat, și constând în:
- Datele de identificare, precum denumirea firmei și forma juridică aleasă, nr. ONRC și CUI, adresa reprezentând sediul social, statusul firmei;
- Alte date, pe scurt: codul sau codurile CAEN despre persoanele care au calitatea de administrator, asociat ș.a.m.d.
Certificat constatator de bază
Băncile, ANAF sau CNAS au nevoie uneori de certificatul constatator al firmei, însă cel de mai sus, cel informativ, duce lipsă de date relevante în context. Acesta e motivul pentru care s-a dezvoltat tipul de certificat de bază – pe care instituțiile amintite se bazează pentru a afla tot ce s-a menționat sau s-a modificat la Registrul Comerțului.
Dacă o companie caută să acceseze fonduri europene, să obțină diverse autorizații, să participe la licitații publice, să meargă în instanță cu o speță și chiar să se înregistreze pentru a deveni plătitoare de TVA, va fi nevoită să solicite acest tip de act.
Certificat constatator pentru fonduri IMM
Este un tip de certificat care, spre deosebire de cel de bază, e solicitat doar de către IMM-uri (întreprinderi mici și mijlocii) ce vor să acceseze fonduri europene ori diferite granturi, pentru acest lucru adresându-se ministerelor de resort ori agențiilor de stat implicate.
Pe lângă informațiile reluate anterior (datele de identificare), importante pentru ministere și agenții mai sunt informațiile despre acționari/asociați, precum și câteva date financiare (cum ar fi mărimea capitalului social și situația financiară adusă la zi).
Certificat constatator pentru insolvență
Al patrulea tip este reprezentat de certificatul necesar pentru a deschide procedura de insolvență. Dacă în acest caz băncile sau ANAF solicită tipul de bază, un tribunal sau un notar va solicita tipul pentru insolvență.
Ce doresc instanțele judecătorești sau notarii publici? Dincolo de informații precum cele din certificatul pentru furnizare informații, mai doresc situațiile financiare anuale (CA, profit, pierderi etc.).
Cine certifică faptul că procedura este ușoară?
Printre atâtea tipuri și atâtea entități care vin cu propriile condiții, a solicita un certificat constatator la ONRC conform scopului avut pare o misiune complicată. Din fericire și pentru liniștea celor implicați, există prestatori de servicii precum Dianex care pot solicita la Registrul Comerțului actul acesta în beneficiul clienților lor.