Revanzare casă fiscală de marcat cu jurnal electronic de la o firmă la alta se poate face doar prin intermediul unei unității de service autorizată pe modelul de casă de marcat repectiv.
Pașii în care se poate face schimbarea casei de marcat de la o firmă la alta sunt prezentați mai jos:
- Se emite o factură de la societatea care încetează să mai utilizeze casa fiscală de marcat către unitatea de service care achiziționează casa fiscală de marcat (dacă societatea care vinde casa de marcat încă este activă). Unitatea de service va emite apoi o factură de vânzare către societatea care va prelua casa de marcat. În acest sens, sunt necesare următoarele:
-
-
- Factura și chitanta din partea societății care renunță la casa fiscala, cumparator fiind unitatea de service;
- Actele societății (CUI, certificat constatator pentru punctul de lucru, CI administrator) care va prelua casa de marcat pentru ca unitatea de service să îi emită factura, chitanța și să întocmească dosarul pentru casa de marcat.
-
Dacă firma care vinde casa de marcat și firma care preia casa fiscală nu au deschis SPV pentru folosirea sistemului e-factura, revânzarea aparatului fiscal nu este posibilă.
- Se descarcă declarația F4105 de la urmatoarea adresa https://www.anaf.ro. Se completează aceasta selectându-se “Înstrăinarea AMEF”, se completează numele și codul fiscal al unității de service care achiziționează acea casă fiscală, se atașează acte justificative (factura, chitanța, etc.) și se depune on-line cu semnatură electronică la adresa http://www.e-guvernare.ro/ de catre reprezentantul sau imputernicitul societatii care nu mai utilizeaza casa de marcat. Dupa primirea recipisei in care se specifica ca Documentul este valid, se depune de catre unitatea de service care achizitioneaza casa de marcat declaratia F4103, unde se selecteaza “Achizitie de la utilizator cu stergere certificat NUI” .
- Se procedeaza la extragerea memoriei fiscale si a jurnalului electronic si predarea acestora catre societatea care nu mai utilizeaza casa de marcat. Aceasta trebuie sa inregistreze PV de extragere la Administratia Financiara de care apartine punctul de lucru sau sediul. PV de sigilare se inregistreaza la Administratia Financiara de care apartine punctul de lucru sau sediul societatii care va prelua casa fiscală prin intermediul unitatii de service.
- Societatea care va prelua casa fiscală trebuie să achiziționeze o nouă memorie fiscală, un nou jurnal electronic și să încheie un contract cu unitatea de service.
- Începând cu 1 martie 2022, toate firmele sunt obligate să aibă un Spațiu Privat Virtual (SPV), astfel NUI-ul se va obține depunând declarația C801 în SPV de către reprezentantul sau împuternicitul societății care achiziționează casa fiscală.
- După fiscalizare, societatea care a achiziționat casa de marcat înregistrează declarațiile de instalare la Administrația Financiară.