Ai o intrebare? Suna!

0721 321 348

Ploiesti
Str. Leului nr.7
Tel / Fax : 0344 807 370

Valenii de Munte
Bld. Nicolae Iorga nr.57
Tel / Fax : 0244 704 265
Mizil
Str. Blajului nr.5A
Tel / Fax : 0244 700 318

Vreau sa devin Antreprenor!

consultanta afaceri

Consultanta in afaceri asigurata de Ing. Madalin Ioan , Expert Contabil, Formator Dezvoltare Competente Antreprenoriale, Absolvent a workshop-ului de pregatire antreprenoriala UNCTAD/EMPRETEC, Fondator Dianex, Antreprenor din anul 1996,.

Articole scrise pentru : efin.ro ; business24.ro ; legislatiamuncii.manager.ro ; comunicatedepresa.ro ; infoturism.ro

Inainte de a explica de ce este bine sa apelam la un consultant cand incepem o afacere, am sa afisez unele statistici avand ca sursa site-ul ONRC:

An Firme radiate Firme infiintate
2014 76 843 101 627
2015 94 374 113 167
2016 109 113 105 982
2017 82 295 136 699

Statistica prezinta doar firmele radiate oficial, fara sa tina cont de miile de firme "uitate" de catre asociati fondatori.

Foarte multi incep o afacere "dupa ureche", din dorinta de a face economii sau din comoditate. Experienta in domeniul afacerilor ne-a oferit multe exemple de firme care, dupa primele 6 luni de activitate au avut pierderi si de cateva mii sau zeci de mii de lei.

Am sa enumar principalele greseli facute de micii intreprinzatori:

 1. Neintocmirea unui test de fezabilitate preliminara a viitoarei afaceri - acesta este chiar inceputul procesului de alcatuire a planului de afacere, prin identificarea si analiza pietei de desfacere, sectorului de activitate, etc.
 2. Lipsa unui plan de afaceri - inainte de a ne arunca in valtoarea luptei pentru clienti si piata, trebuie sa ne facem un plan de afaceri. Sa studiem in primul rand:
  1. Care este esenta afacerii? adica din ce o sa scot venit;
  2. Cine sunt clientii mei? mai ales de ce ar veni la mine;
  3. Care sunt produsele mele? si cu ce sunt mai bune decat ale concurentei;
  4. Ce firme imi sunt concurente? si cu ce sunt eu mai bun decat ele;
  5. Ce nevoie de personal am? care este nivelul de slarizare in acel sector de activitate;
  6. Ce resurse financiare imi sunt necesare? de multe ori am auzit "daca stiam cat ma costa nu ma legam la cap".
 3. Lipsa experientei in activitatea pe care urmeaza sa o desfasoare - o clienta mi-a a spus direct: "cumpar haine de la 14 ani, de ce nu as putea sa fac un magazin de haine". In general acesta este argumentul folosit de tot mai multi viitori antreprenori. "Ce mare lucru e sa faci comert!" sau "Stiu un vecin care este analfabet si are 5 magazine". Desfasurarea unei activitati in limitele si spiritul legii este idealul catre care ar trebui sa tinteasca fiecare dintre noi atunci cand se gandeste sa-si deschida o firma, de aceea sa incepi o afacere fara sa cunosti foarte bine activitatea pe care o desfasori si/sau pentru care nu ai o mare PASIUNE, reprezinta un element care, mai devreme sau mai tarziu va duce la faliment. 
 4. Neinsusirea principalelor elemente necesare unui antreprenoriat. - "Am contabil, nu trebuie sa ma intereseze notiuni de contabilitate", "Platesc pe cineva sa se ocupe" , astfel de argumente au multi dintre cei care vor sa inceapa o afacere. Este foarte important ca un antreprenor sa aiba cunostinte de baza din domeniul contabilitatii (calcul TVA, obligatiii fiscale, obligatii privind contabilitatea, etc), autorizatiilor necesare, termeni tehnici, resurse umane, etc. in asa fel incat sa nu poata fi incurcat prea usor de vreun partener,  salariat, organ de control sau chiar de contabilul sau.
 5. Ce mare greutate sa inregistrezi o firma la ONRC - multi cred ca infiintarea unei firme consta doar in completarea unor formulare. GRESIT!
  1. Este bine sa incep ca SRL, SNC, PFA, platitor de TVA sau nu, platitor de impozit pe profit sau impozit pe venit?
  2. Indeplinesc conditiile pentru a desfasura activitatea aleasa de mine? 
  3. CAEN-urile alese reflecta activitatea desfasurata de mine? este cea mai des intalnita eroare. Ca exemplu: am intalnit diversi producatori care au autorizat CAEN-ul de productie fara sa mai autorizeze CAEN-ul de comercializare pentru acele produse. Consecinta: sanctiuni sau chiar confiscarea veniturilor;
  4. Dosarul pentru ONRC o fi complet?  e groaznic ca dupa ce ai stat cateva ore la coada, sa afli ca iti lipseste cine stie ce document.
  5. Am depus toate documentele pentru autorizare? cei mai multi afla la primul control, si nu afla gratis.
  6. As putea ca odata cu infiintarea firmei sa deschid si un punct de lucru?
 6. Daca am scapat de ONRC inseamna ca am terminat treaba - dupa ce se elibereaza certificatul unic de inregistre de la ONRC, mai sunt necesare inregistrari si depuneri de declaratii initiale la diverse institutii (DSV, Agentia de Mediu, Directia de Sanatate Publica, Primarie, etc).
 7. Pana incep activitatea nu am nici o obligatie, deci nu-mi trebuie un contabil - inca din prima zi de la infiintare (data de eliberare Certificat Unic de Inregistrare) orice firma are obligatii fiscale si declarative indiferent daca are sau nu activitate comerciala. Bineinteles acestea sunt foarte reduse, insa ele exista si sunt generatoare de sanctiuni.
 8. Alegerea unui Contabil "LA NEGRU" - dupa 20 ani de experienta, tot nu am inteles de ce un intreprinzator este atat de "incantat" cand gaseste un contabil care nu incheie nici o forma de contract cu firma (sau are contract de tehnoredactare) si in eventualitatea unui control nu poate sa-l deranjeze. Cele mai multe colaborari de genul acesta se termina la primul control, cand, intreprinzatorul afla ca actele ii sunt vraiste si ca trebuie sa plateasca amenzi si penalitati de mii de lei. In schimb el este "fericit" ca platea putin la contabil.

Cristea Roxana
Buna ziua. Voiam sa va intreb daca un consultant in afeceri se ocupa si de gasirea de investitii intr o afacere care nu este inceputa inca.
Madalin Ioan
Buna dimineata.
Identificarea oportunitatilor de finantare a unei afaceri, este una dintre atributiile unui consultant in afaceri.


Consultanta afaceri

 1. Birou Ploiesti:
  0344 807 370 interior 1
  Mobil: 0748 033-068 __________________________

  Birou Valenii de Munte

  0244 704 265
  Mobil: 0743 041-016
 2. _____________________________
 3. Nume(*)
  Invalid Input
 4. Vreau sa urmez cursul pentru:


  Invalid Input
 5. Email(*)
  Completati corect!
 6. Domeniu Activitate
  Invalid Input
 7. Numar Telefon(*)
  Completati corect!
 8. Vreau sa fiu sunat!
  Invalid Input
 9. Cod siguranta(*)
  Cod siguranta
  Cod gresit

Problema pe care o au oamenii nu este ca tintesc prea sus si esueaza, ci ca tintesc prea jos si reusesc.” — Michelangelo Buonarroti