Contribuabilii care nu și-au conectat casele marcat la ANAF mai au la dispoziție doar o perioada scurtă de timp pentru a intra în legalitate. Procedura începută oficial pe data de 31 martie se încheie la finalul lunii noiembrie. Inițiativa Ministerului de Finanțe are ca scop atât ușurarea muncii agenților econimici nevoiți până acum să depună lunar anumite declarații fiscale referitoare la încasări, cât și transparentizarea activității, creșterea gradului de colectare cât și alinierea la noile standarde impuse de implementarea digitalizarii în adiministrația fiscală din țara noastră.
Astfel, toți cei care au case marcat electronice vor trebui să le conecteze la sistemul informatic al Ministerului de Finanțe – ANAF.
Termen conectare case de marcat la ANAF în anul 2021
Dacă data la care a început procedura de conectarea a caselor de marcat fiscale la sistemul informatic al Ministerului de Finanțe – ANAF a fost 31 martie pentru toți agenții economici, termenele limita stabilite pentru conectare case de marcat la ANAF în 2021 au fost în funcție de natura contribuabillor:
- Categoria marilor contribuabili: termenul limită 30.06.2021
- Categoria contribuabililor mici și mijlocii: termenul limită 30.11.2021
Pentru agenții economici care nu respectă termenele limită pentru conectarea case de marcat în sistemul informatic ANAF există sancțiuni în vigoare, amenzile pe care aceștia riscă să le primească fiind între 8.000-10.000 lei.
Casa de marcat electronică fiscală poate fi conectată la serverul ANAF atât prin cartelă telefonică cât și prin intermediul unei rețele de internet LAN și wireless. Operatorii economici care folosesc case de marcat fiscale asigură, cu caracter permanent, îndeplinirea condițiilor pentru menținerea conexiunii aparatelor la sistemul informatic al Ministerului de Finanțe (de exemplu asigură neîntreruperea serviciilor de internet).
Pot fi conectate la sistemul informatic ANAF casele de marcat care se află în zone deservite de rețele de comunicații. În cazurile excepționale, acolo unde accesul la o rețea de telecomunicații nu există, agenții economici vor fi nevoiți să completeze ca și până cum declarațiile fiscale necesare. Totodată, aceștia au obligația să notifice ANAF și să completeze o declarație pe propria răspundere în care se va specifica faptul că nu există acces la o rețea de comunicații în zona în care operează.
Procedura de conectare a caselor de marcat la serverul ANAF
Conectarea caselor de marcat la serverul ANAF se realizează doar prin intermediul unităților de service autorizate. Procedura presupune parcurgerea unor etape obligatorii, până în momentul în care casa de marcat deținută de un operator economic ajunge să fie conectată la sistemul informatic al Ministerului de Finanțe. Pașii ce trebuie întreprinși de către distribuitorii autorizați/unitățile acreditate de service pentru conectarea aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic MF-ANAF
1. Înscrierea contribuabilului în Spațiul Privat Virtual (dacă există deja un profil, sunt necesare doar datele de conectare)
2. Prin intermediul SPV se trimite o cerere, iar după ce acesta este validată, vor fi trimise fișierele de tip profil, aferente aparatelor de marcat electronice fiscale pentru care s-a făcut cererea.
3. Distribuitorul autorizat/unitatea acreditată de service se autentifică pe portalul destinat, tech.anaf.ro pe bază de user și parolă, unde va introduce NUI-ul aparatului de marcat electronic fiscal și descarcă profilul aferent.
4. Conectarea casei de marcat la sistemul informatic al MF-ANAF se realizează de către persoană autorizată de distribuitorul/unitatea acreditată de service, doar după ce sunt parcurse următoarele etape:
- se introduce în casa de marcat un fișier reprezentând certificatul digital al ANAF
- se introduce în casa de marcat electronică fișierul de profil de trecere în lucrul online, aferent aparatului respectiv.
- se generează raportul Z la final de zi, pentru verificarea transmiterii acestuia în sistemul informatic
- se atașează raportul Z de închidere zilnică la cartea tehnică de intervenții.
Cum știi că datele au fost înregistrare în sistemul ANAF
Odată conectarea la sistemul informatic a casei de marcat deținută de un agent economic, acesta poate avea tot timpul controlul asupra modului în care aceasta transmite datele mai departe. Prin intermediul Spațiului Privat Virtual se transmit toate notificările în legătură cu eventuale probleme de funcționalitate, care pot apărea pe parcurs, astfel încât acestea să poată fi urmărite și remediate în timp real, fără să afecteze evidența firmei.