dianex

Cheltuielile autovehiculului pentru UBER

22 martie 2022|Tags: , |
Cheltuielile autovehiculului pentru UBER

Pot fi deduse cheltuielile ale autovehiculului personal în cazul unui PFA folosit pentru activități de tip UBER sau BOLT? Aceasta este întrebarea pe care am primit-o de la unul dintre clienții noștri, iar răspunsul merită să fie public pentru a fi cunoscut de către toată lumea.

În cazul în care deții un PFA cu codul CAEN 4939, cod ce presupune „Alte transporturi terestre de călători”, prin intermediul căruia ai colaborări cu companii precum UBER sau BOLT, probabil că te folosești de propriul autovehicul pentru realizarea activității.

Un simplu contract de comodat te va ajuta să te folosești de autoturism, dar cum rămâne cu cheltuielile pe care un autoturism le are? Pe această temă vorbim în rândurile următoare.

Pot fi deduse cheltuielile cu autoturismul? Este necesară realizarea foilor de parcurs?

Cheltuielile pot fi deduse în procent de 50% conform articolului 68, alineatul 7, litera K, din Codul fiscal. Dar, conform legiuitorului, cheltuiala și TVA-ul pentru autoturismele folosite în activitatea de transport alternativ pot fi deduse chiar și în procent de 100%, folosind normele de aplicare pentru articolul 68, alineatul 7, litera K din Codul Fiscal, din Hotărârea de Guvern nr 1/2016, punctul 7, alineatul 7.

Temeiul normativ menționat se referă la un alt text normativ, anume punctul 68 din Hotărârea de Guvern nr 1/2016, punct de aplicare pentru articolul cu numărul 298 din cadrul Codului fiscal. Acest temei reglementează obligația de a realiza foile de parcurs prin intermediul cărora poate fi justificată deducerea completă a cheltuielilor pe care le necesită autoturismul folosit.

Apreciem că activitatea transportului de persoane în regim UBER, BOLT sau folosind o altă platformă de ridesharing, nu poate fi asociată activității de taximetrie. Asta deoarece aceste activități sunt realizate în paralel cu alte activități personale ale persoanei fizice care utilizează autoturismul personal în interes personal și nu neapărat din punct de vedere strict al activității economice.

Suntem de părere că opțiunea de deducere cu 50% reprezintă un mod mult mai sigur de a-ți deduce cheltuielile autoturismului folosit în activitatea de ridesharing.

Este un mod sigur deoarece astfel poți evita mai ușor o mulțime de probleme ce pot apărea în cazul unui control ANAF. Aceste probleme apar deoarece îți va fi foarte greu sau chiar imposibil să justifici folosindu-te de foile de parcurs că autoturismul este folosit în mod exclusiv pentru activitatea economică.

Drept urmare, dacă dorești să scapi de stres și griji în cazul unui control ANAF, ai putea urma recomandarea noastră. În plus, colaborarea cu o echipă ce oferă servicii de contabilitate PFA îți asigură liniște și siguranța că nu vor apărea probleme nedorite. Noi oferim astfel de servicii de contabilitate PFA la un preț corect, motiv pentru care ai putea să ne lași pe noi să ne ocupăm de toate aceste aspecte.

Altfel spus, în afară de cheltuielile realizate cu autoturismul, în afară de asigurări și taxe, pot fi deduse în procent de 50%.

Acestea fiind prezentate, sperăm că articol nostru să îți ofere toate răspunsurile de care ai nevoie în legătură cu deducerea cheltuielilor cu autoturismul folosit în activități de ridesharing.

Go to Top