Pentru efectuarea oricarei operatii pe casa de marcat trebuie mai intai sa ne inregistram ca operator:  Tasta 1 → tasta CASIER → PAROLA 000 → tasta TOTAL (inregistrare operator);

OPERATIUNEA DE VANZARE

Se introduce Cantitate → tasta QTY/PLATA → se introduce PRET → tasta PRET/AVANS → se introduce COD ARTICOL → tasta PLU → tasta STL → tasta TOTAL

Daca se doreste introducerea mai multor produse pe acelasi bon, dupa ce s-a apasat tasta PLU, se repeta pasii de mai sus

Anularea bonului

Anularea unui bon daca nu a iesit hartie (inainte de a apasa tasta PLU)  se realizeaza prin apasarea tastei C.

Anularea unui bon daca  a iesit hartie, dar nu s-a finalizat bonul (nu s-a apasat TOTAL) dupa apasarea tastei STL, se apasa tastele SHIFT si VOID.

Un bon finalizat (s-a apasat tasta TOTAL) nu se mai poate anula din casa de marcat. Bonul nu se mai da clientului, si pe baza declaratiei vanzatorului se va anula prin contabilitate.

RAPOARTE

  • Raport X (de verificare, este nefiscal)- se apasa tasta CASIERMOD X → tasta TOTAL → parola 0000 → tasta TOTAL → tasta TOTAL;
  • Raport Z (zilnic, se scoate la incheierea programului) - se apasa tasta CASIER MOD Z → tasta TOTAL → parola 0000 → tasta TOTAL → tasta TOTAL
  • Raport periodic sumarCASIER <→<  <→ tasta TOTAL → parola 0000 → tasta TOTAL  → CASIER → RAPORT FISCAL → SUMAR → TOTAL → DE LA DATA LA DATA → TOTAL → INTRODUCERE DATA → DATA DE INCEPUT DATA DE SFARSIT (< ZZLLAAZZLLAA primele 6 litere=data de inceput; ultimele=data de sfarsit).

CASIER  → tasta TOTAL → parola 0000 → tasta TOTAL  → CASIER → RAPORT FISCAL → DETALIU → TOTAL → DE LA DATA LA DATA → TOTAL → INTRODUCERE DATA → DATA DE INCEPUT DATA DE SFARSIT ( ZZLLAAZZLLAA primele 6 litere=data de inceput; ultimele=data de sfarsit).

Inlocuitor Raport Z : se scoate un Raport Periodic Detaliat unde data de inceput si data de sfarsit este data in care a fost emis raportul Z.

CASIER → MOD Z  → TOTAL  → TOTAL →  tasta CASIER →ARTICOLE <→ TOTAL.

Din meniul Vanzare cu tasta CASIER se merge pana la Mod Setare → tasta TOTAL → parola 0000 → tasta TOTAL. Cu tasta CASIER se merge pana la ARTICOL se apasa tasta TOTAL.

  • <Adresa articol> introduceti codul produsului (1-3000) si apasati tasta TOTAL.
  • <Cod> introduceti codul produsului (1-3000) cu ajutorul tastaturii sau cu ajutorul cititorului de coduri de bare si apasati tasta TOTAL.
  • <Stoc> introduceti stocul articolului si apasati tasta TOTAL.
  • <strong<Limita pret> TOTAL
  • <Pret>, introduceti pretul articolului si apasati tasta TOTAL.
  • <Nume> introduceti numele articolului si apasati tasta  TOTAL.
  • < Alocare departament> introduceti Nr. Departamentului de care apartine articolul ( cota TVA), dupa care apasati [TOTAL], apasati [C] pentru a iesi din setare.

Setare ora: 

ATENTIE:  Data si ora nu se pot da inapoi decat pana la data si ora ultimului raport fiscal Z!

Pentru setarea orei la casele de marcat Aclas CSL 28 trebuie sa parcurgeti urmatorii pasi:

Se porneste casa de marcat - se face inregistrarea ca operator - 1 - CASIER - PAROLA 000 - TOTAL. Apoi se apasa pe tasta CASIER pana apare MOD S - TOTAL - PAROLA 20033002 - TOTAL - tastele [] sau [] pana apare TIMP - TOTAL -  apare <HHMM>, se introduce ora corecta de forma HHMM, unde HH este ora, intre 00 si 23. MM indica minutele, intre 00 si 59 (Ex: pentru a seta ora 12:45     Introduceti 1245 si TOTAL), apoi apasati TOTAL pentru confirmare.