Dupa constituirea unei Persoane Fizice Autorizate, Intreprinderi Individuale sau a unei Intreprinderi Familiale, printre primii pasi, trebuie sa aplici pentru DESCHIDERE SPATIU VIRTUAL pe serverul ANAF.

Acesta obligatie aduce cu ea si o serie de avantaje. Prin serviciul “Spatiul Privat Virtual” [SPV] puteti:

  • puteti depune online Declaratia Unica;
  • puteti solicita Certificat de Atestare Fiscala;
  • sa va informati asupra obligatiilor fiscale pe care le aveţi neplatite;
  • descărca decizii de impunere;
  • verifica cum declara angajatorul dvs. contribuţiile de asigurări sociale;
  • abtine adeverinte de venit anuale;

Pentru a deschide spatiu virtual trebuie sa accesati site ANAF.

Se vor introduce datele titularului PFA sau I.I. Deoarece spatiu virtual se inregistreaza pe CNP, in cazul Intreprinderilor Familiale, fiecare membru isi va face individual spatiu virtual.

spatiu virtual

Pentru persoanele care au mai desfasurat activitati independente (PFA, I.I. , I.F.) sau profesii liberale (medici, contabili, notari, avocati, etc.) inainte de anul 2018, au primit la sediu decizii de impunere emise de ANAF. Aceste persoane pot selecta la Tipul de aprobare :  Verificare numar inregistrare decizie

Pentru identificarea pe baza unei decizii emise în 2013 sau mai târziu se poate indica unul din numerele următoare:
1) Numărul unei decizii de impunere imprimat în partea de sus a documentului hârtie primit de la ANAF şi precedat de textul ‘Nr.înregistrare’.
2) Numărul unei decizii referitoare la obligaţii de plată accesorii indicat în colţul stânga sus pe documentul hârtie primit de la ANAF şi precedat de textul ‘Nr.’

In anii 2018 – 2019 s-a desfasurat o campanie de catre ANAF, in sensul in care s-a trimis la cei care erau inregistrati cu activitati independente, o scrisoare prin care se incuraja deschiderea spatiilor virtuale. In acel document era si un numar de inregistrare. Persoanele care au primit un astfel de document pot pot selecta la Tipul de aprobare :  Verificare numar document.

Daca nu va incadrati la niciuna dintre cele 2 situatii enumerate mai sus trebuie sa selectati la Tipul de aprobare :  Aprobare la ghiseu. In acest caz este necesara prezentarea dumneavoastră la oricare ghișeu ANAF (din orice localitate,), cu Cartea de Identitate in original si copie, în vederea identificării și finalizarii inregistrarii.

spatiu anaf

Este recomandat sa nu se foloseasca adrese de yahoo pentru spatiu virtual

Dupa apasarea butonului Contiuna se va genera un document pe care este important sa-l salvati.