YouthElite este un proiect conceput de Universitatea de Vest Timisoara (UVT) destinat elevilor olimpici sau cu rezultate remarcabile in comunitatea din care fac parte. Timp de o saptamana elevii au lucrat pe echipe la proiecte cu impact pentru orasul Timisoara, proiecte unde au construit singuri diverse aplicatii mobile si au participat la creare site – uri online. De asemenea, au participat la o multitudine de activitati prin care au descoperit Timisoara, dar si la o serie de seminarii de orientare in cariera.

YouthElite este pentru elevi, asemenea EMPRETEC pentru antreprenori

Pentru a fi considerati, elevii au trebuit sa se inscrie online, completand un formular si scriind un scurt eseu despre pasiunile lor. In urmatoarea etapa, acestia puteau fi contactati pentru a sustine un interviu cu unul dintre voluntarii din cadrul proiectului. Voluntarii sunt studenti care au mai participat la editiile anterioare ale proiectului si care au dorit sa impartaseasca din pasiunea si entuziasmul lor elevilor.

La inceputul taberei, elevii au fost impartiti pe grupe, avandu-se grija ca acestia sa fie repartizati pe domenii si orase diferite. Astfel, deorece la finalul taberei fiecare echipa trebuia sa prezinte cate un proiect, elevii au trebuit sa se adapteze situatiei si sa se cunoasca si inteleaga cat mai repede.

Acest lucru este menit a-i pregati pentru viitor, spre exemplu la facultate, unde vor trebui sa lucreze in echipa cu persoane necunoscute.

Fiecare echipa a trebuit sa vina cu o idee de proiect pentru pregatirea orasului Timisoara, oras care va fi capitala europeana a culturii in 2021. Elevii si-au prezentat ideea de proiect in fata comisiei de sponsori ai proiectului in a doua zi a taberei. Apoi, din putinul timp care le ramanea in fiecare zi, acestia se intalneau la UVT unde dezbateau idei si isi construiau aplicatiile si site – urile. In numai cateva zile, acesti copii minunati au reusit sa realizeze numeroase proiecte extraordinare cum ar fi ArtEmpire (o platforma pentru promovarea artistilor din Romania), Volinvolve (o platforma pentru voluntariat), IMTM (afisarea operelor artistilor pe cladiri utilizand realitatea vizuala) si multe altele.

Un alt proiect care a fost conturat si gandit la Timisoara, dar concretizat in Ploiesti, este site-ul unui freelancer alexwritescode.eu care se doreste a fi un site de prezentare pentru creerea de site-uri , realizari grafice si optimizari SEO.

Scopul principal al proiectului e de a aduna cei mai buni elevi din Romania si de a incerca sa-i convinga sa ramana in tara. Astfel, pe durata taberei, elevilor li s-au prezentat Universitatea de Vest Timisoara, unde au putut face turul departamentului ales de acestia si au putut discuta cu profesori si decani. Elevii au fost cazati la un camin cu toate facilitatile necesare si au mancat la localuri cunoscute din oras pentru a putea sa experimenteze viata de student. Au participat la seminarii de orientare in cariera unde au completat testele de personalitate concepute de YTM. La seminarii, au fost ghidati de catre un specialist in domeniu pentru a putea intelege rezultatele testelor si pentru a raspunde la orice intrebare aveau pentru alegerea facultatii si a viitoarei meserii. De asemenea, elevii au vizitat companii precum Nokia, Continental, Vox Tehnology Park si BCR, unde au observat cum decurg lucrurile in viitoarele lor meserii si au putut sa ceara sfaturi.

In concluzie, daca doriti sa aveti parte de o provocare aparte si sa cunoasteti oameni noi sau daca inca sunteti nesiguri cu privire la viitor si doriti sa discutati cu specialisti in domeniu, tabara YouthElite este locul potrivit pentru voi!