Noile masuri impun realizarea unor modificari in programul Nexus ERP precum: modificarea cotei de TVA pentru produse, recalcularea preturilor de vanzare si intocmirea proceselor verbale de modificare pret (in cazul marfurilor cu amanuntul). Acesti pasi sunt descrisi în cele ce urmeaza:

  • Definim cota de TVA de 19 % (daca nu este deja creata). Intram în modulul Nomenclatoare -> Administrare-> Cote de TVA-> selectam Butonul Adaugare (din stanga sus). Completam in campul Valoare : 19 si salvam cu butonul Salvez (din dreapta sus). Dupa ce am salvat cota de tva, in aceeasi fereastra selectam casa de marcat în campul Periferic fiscal si codul aferent acestei cote de tva (daca se folosesc dispozitive fiscale legate la NexusERP).

Atentie !! Daca utilizati interfete de vanzari conectate la dispozitive fiscale (case de marcat si imprimante fiscale) trebuie sa aveti în vedere adaugarea in memoria fiscala a dispozitivelor, noua cota de TVA (va trebui sa contactati furnizorul sau personalul de service a dispozitivelor fiscale).

  • Modificarea cotei de tva care se aplica pe clase de bunuri: Aceasta operatie se poate realiza fie automat (daca toate produsele a caror cota de tva dorim sa o modificam sunt cuprinse într-o clasa distincta), fie manual.

Realizarea automata (in cazul in care produsele ce fac obiectul acestei modificari sunt incluse in clase distincte): In Modulul Nomenclatoare -> Administrare ->Bunuri si servicii- articole-> Selectam functia Asistent (din meniul de sus) si optiunea Modifica cota TVA -> Selectam clasa/clasele care contin produsele vizate. In fereastra care se deschide: selectam clasa/clasele pentru care dorim sa modificam cota TVA. Bifam cele doua optiuni de jos: Schimbam cota TVA de intrare respectiv Schimba cota TVA de iesire si completam cele 4 campuri cu valoarea TVA actuala a clasei (20) si valoarea TVA cu care dorim sa o inlocuim (19). Selectam optiunea Modific (sau tasta F12) si confirmam modificarea realizata (Butonul OK) .

Realizarea manuala a modificarii cotei TVA: Schimbarea manuala a cotei de TVA pentru produse, presupune intrarea manuala pe fiecare produs si inlocuirea cotei de TVA astfel: Se intra în Meniul Nomeclatoare -> Administrare-> Bunuri si servicii- Articole -> selectam din aceasta fereastra unul din produse si completam in campurile % TVA achizitie/intrare si % TVA vanzare/iesire valoarea noii cote TVA. Validam operatia din butonul Salvez din meniul din dreapta sus.:

  • Modificarea preturilor de vanzare pentru marfuri cu amanuntul: Deoarece produsele au fost introduse in stoc (din facturile de intrare) cu tva 20%, inregistram un proces verbal de modificare pret pentru acestea. In modulul Interne->Documente interne-> P.V. modificare pret M.A-> selectam butonul Adauga pentru intocmirea procesului verbal->Adaug Stoc L.C. (luna curenta). In fereastra noua, nu completam nimic in campul De la data. In campul Pana la data completam data 31.12.2016. Campul Furnizor ramane necompletat, astfel programul va efectua aceasta operatie pentru toti furnizorii. Selectam in campul Cota de TVA valoarea 20, deorece aceasta este valoarea de tva pe care dorim sa o modificam. Bifam in functie de decizia luata de conducerea unitatii
    1. optiunea 2: Aplica cota de TVA din nomenclator modificand pretul,
    2. optiunea 3: Aplica cota de TVA din nomenclator pastrand acelasi pret de vanzare. Ulterior trebuie data si comanda Actualizeaza listele de pret (doar in cazul in care s-a optat pentru Optiunea 2 care modifica pretul de vanzare).
  • Rotunjire preturi finale: In cazul in care calculul rezultat in urma modificarii preturilor trebuie rotunjit, in modulul Interne->Documente interne-> P.V. modificare pret M.A selectam butonul Modific cu X% (in bara de sus a paginii, in mijloc). Nu se completeaza nimic n rubrica Procent (aceasta se completeaza doar daca dorim marirea pretului cu un anumit procent- nu este cazul acum). Mai jos, completam doar in campurile din stanga si dreapta, in functie de ce rotunjire dorim. (In cazul nostru : 0.01 în partea stanga, respectiv 0.05 in partea drepta). In final apasam butonul Calculez pentu actualizarea preturilor acestor produse si salvam aceste modificari cu butonul Salvez din partea stanga sus. Acestia sunt toti pasii necesari configurarii noilor preturi pentru vanzarea produselor avand cota de TVA de 19% conform legii.
  • Actualizarea cotei de TVA in nomenclatorul de societati: La listarea facturii de client (Iesiri-Facturi clienti) pentru a aparea cota de TVA 19% pe factura, aceasta trebuie introdusa in Nomenclatoare-Administrare-Societati – in campul Cota TVA. Daca se mai lucreaza in sesiuni anterioare 01.01.2017 si doriti listarea unei facturi cu TVA 20% va trebui sa modificati inainte de listare valoarea cotei în 20.